21 decembar

DRUGOVI RUDARI SRETNO

22.12.2008.

Pojedinci u dogadjajima

Utvrdjivnje istine

1.) KARLO ZELEZNIK u istrazi: jos 24. rekao mu je Franjo maric da ce zandari biti razoruzani ako dodju.
Bio je na sastanku sto su ga sazvali seljaci. Govorio je opt. Franjo Maric da se vojske ne treba bojati, a zandarma treba razoruzati. Skup je to i odobrio. Sa optuzenim Bracunom  i Franjom Maricem odredio je tri patrole i poslao na tri strane.
26.-  Bio je u patroli, dobio je revolver, kojeg je stalno nosio.
27. - iduci ka groblju   nasao je u Ruzica kuci zarobljene oruznike. u sukobiu nije ucestvovao. Djulovic je doveo brkicu, ali ne po njegovu nalogu. Htio ga je i tuci, ali ga je on sprijecio. poslali su vele, ljude  u okolna sela traziti pomoc.
Na glavnoj raspravi od 25. do 27. nije se nista radilo. Nije nikoga naoruzavao. 27. dosao je tek poslije sukoba. za oruznike cuo da su bacali oruzje. Prvi put vidio ih je u Ruzica kuci. Revolver je dobio od jednog radnika. Na Kovacevica i Stoklasa jest upiarao revolver, ali to je bilo u sali.
Nikakve skupstine nije bilo. Ljudi su se skupljali radi pregledanja i evontualno popravka za smjestanje strajkaca.
Bozo Maric.- Brkica je sam dosao sa Osmom Djulovicem  i sam otisao.
Sud je  primio da je Zeleznik rukovodio skupovima odrzavanim 25. i 26.12.  na kojima je odluceno da se oruznici, ako bi dosli da gone strajkace, razoruzaju. Slao je samo ljude u okolna sela i zvao ih da dodju sa oruzjem. Slao je patrole a i sam je u njima ucestvovao.
27. opet je Zeleznik pozivao ljude da dodju sa oruzjem. Rukovodio je napadom na patrole.
Iskazi  u istrazi Franje Marica (dn br 97) opt. Marla Maraca (dn. br. 117), opt Osmo Djulovic (dn.br.142) i opt. Jure Kerosevic (dn. br.279), opt,Marko Fidler (dn.br. 133) opt Bozo Sabranovic (dn.br 96),svjedok Ibrahim nadzakovic (dn.br 12) i Josip Stoklasa /dn.br.405) preslusanje narednika Petra Kovacevica (dn.br. 13/2). Svi ostali predstavljaju ucestvovanja Zeleznika kao ovi.
Naredio je Djulovicu da dovede Bozu Marica- Brkicu, radnika koji nije htio da strajkuje. Opt. ga je Djulovic, po naredjenju zeleznika, udario nekoliko puta kundakom. Zeleznik ga je vezao.
Tako je  dogadjaj ocrtao  Bozo Maric - Brkica u istrazi,a i u glavnoj raspravi pod zakletvom.
Mijo Vilusic bozin, ciji je iskaz procitan na glavnoj raspravi veli da je opt. Osmo Djulovic kad je  doveo Brkicu dosao Zeleznik  i upitao ga sta da radi s njim.  Zeleznik je odgovorio "schuss"- izasao i obrativsi se Brkici zabranio mu da radi

21 decembar
<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

Husinska buna predstavlja veliki datum u istoriji radnickog pokreta nase zemlje koji je vec tada privukao paznju progresivnih snaga Evrope. Goloruki Husinski rudari odlucno i jedinstveno su se suprotstavili klasnom neprijatelju koji je svim sredstvima - pa i oruzjem , ugrozavao elementarnu egzistenciju radnika. Oni su branili pravo na zivot, hljeb i slobodu i spasavali su ne samo svoje porodice, vec i porodice svojih drugova medju kojima i porodice slovenackih rudara prihvatajuci ih po kucama siromasnog Husina i okolnih mjesta i zasticujuci ih od nasrtaja zandarma i njihovih gospodara. To predstavlja divan primjer radnicke borbe, bratstva i jedinstva, solidarnosti, sto su husinski rudari iskazali na potresan nacin. Djelo husinskih rudara spada medju one primjere koji su snazno nadahnjivali nasu revolucionarnu borbu i jacali vjeru u KPJ – koja je okupljala i vodila nase narode u oruzanoj borbi protiv fasizma i izdajnicke burzoazije.
TITO
( Iz pisma upucenog rudarima povodom 50- godisnjice husinske bune)


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
21293

Powered by Blogger.ba