21 decembar

DRUGOVI RUDARI SRETNO

09.12.2008.

Necuveni tuzlanski skandal

Rudari Kreke kraj Tuzle proglasili su 20.12. prosle godine strajk, jer su se nalazili u neizdrzivom polozaju. Vecina rudara je zivjela u drzavnim stanovima, i da bi ih prisilili da odu na posao, drzavne vlasti su im otkazali stan. No kad se rudari ni nakon svega toga nisu htjeli pokloniti  poslali su na njih oruznike i policiste, da ih silom otjera na rad, pred oruzanom silom  su se rudari sklonili u obliznja sela, gdje su ih seljaci vrlo gostoljubivo primili.  Posto su  zandarmi slijedili rudare i pokusavali  na svaki nacin  provesti svoju  namjeru , naoruzalo se oko 400 rudara i seljaka puskama, sjekirama i drugim orudjima, te se stavise u odbranu. Oruznici i dobrovoljci pohvatali su nekoliko rudara, te s njima nasilno postupali  i izazvali izgrede kojima je tek vojska napravila kraj.

Oruznici su imali  nalog  da uhapse sve rudare koji nisu iz  Bosne.

Ovih dana  pocela je rasprava  protiv optuzenih rudara za koje  drzavni odvjetnik  zahtijeva  smrtnu kaznu na vjesalima ili strijeljanjima, jer  su isti optuzeni po  srpskom kaznenom zakonu radi zlocina protiv otecestva, otpora i nasilja.

Raspravi je prisustvovao veliki  broj opcinstva, koje je vidno iskazivalo svoje simpatije optuzenim rudarima. Kada su u dvoranu uveli  Slovenca K a r l a  Z e l e z n i k a koji je optuzen kao kolovodja,  pocela je njegova kcerka, koja se je nalazila medju opcinstvom tako plakati i moliti za svoga oca, da su se svima prisutnima srca sledila. Optuzeni Zeleznik  naglasio je da u citavom dogadjaju vidi samo borbu radnistva za svoje pravedne  zahtjeve, te da je tvrdnja, kao da bi oni bili ustali protiv drzave, smijesna.

Okolnost, sto je on socijalista od rane mladosti, da na toj stvari ne moze nista promijeniti, velika da je nepravda, sto na optuzenickoj klupi ne sjedi okruzni nacelnik Grudic kojega svi okrivljuju kao pravoga krivca sto je na rudare poslao zandarme na sam Bozic, kada su zvona navjestala mir ljudima dobre volje. Ovako sta se zaista ne dogadja  nigdje na svijetu, da se posalje na rudare vojska, jer nece da rade i hoce vece plate, posto im dotadasnje nedostajahu.

Optuzeni I v a n  B r a c u nj a  izjavio je da uopstee ne razumije optuznicu. Velika da je bila sreca sto su razjareni rudari usmrtili  samo jednog oruznika.

F r a nj o  M a r i c  izjavio je da su ga kod istrage silili, da oda nesto optuzujuceg protiv optuzenih, narocito protiv  Zeleznika i Bracuna i obecali mu da ce ga u tom slucaju pustiti na slobodu.

[ Slobodna rijec - Glasilo SPJ  br 3, Zagreb 21.01.1922.]

21 decembar
<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

Husinska buna predstavlja veliki datum u istoriji radnickog pokreta nase zemlje koji je vec tada privukao paznju progresivnih snaga Evrope. Goloruki Husinski rudari odlucno i jedinstveno su se suprotstavili klasnom neprijatelju koji je svim sredstvima - pa i oruzjem , ugrozavao elementarnu egzistenciju radnika. Oni su branili pravo na zivot, hljeb i slobodu i spasavali su ne samo svoje porodice, vec i porodice svojih drugova medju kojima i porodice slovenackih rudara prihvatajuci ih po kucama siromasnog Husina i okolnih mjesta i zasticujuci ih od nasrtaja zandarma i njihovih gospodara. To predstavlja divan primjer radnicke borbe, bratstva i jedinstva, solidarnosti, sto su husinski rudari iskazali na potresan nacin. Djelo husinskih rudara spada medju one primjere koji su snazno nadahnjivali nasu revolucionarnu borbu i jacali vjeru u KPJ – koja je okupljala i vodila nase narode u oruzanoj borbi protiv fasizma i izdajnicke burzoazije.
TITO
( Iz pisma upucenog rudarima povodom 50- godisnjice husinske bune)


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
21293

Powered by Blogger.ba