21 decembar

DRUGOVI RUDARI SRETNO

25.11.2008.

Tuzla 23. novembra

Nacelnik okruga Grudic izvjestava Zem. vladu da se Franjo Rezac vratio u  Tuzlu i izvijestio KPJ o neuspjehu pregovora
Prije 4 dana vratio se iz Sarajeva Franjo Rezac, koji sad vrsi duznost sekretara Komunisticke stranke i njenog predstavnika posto je Mitar Trifunovic  za vrijeme izbora otisao radi agitacije u Zenicu.
Rezac je na sjednici Upravnog odbora saopstio, da je kao delegat bio u sarajevu i pregovarao sa Zem.vladom o povisici nadnice rudarskim radnicima,  i o smanjivanju casova rada.[ prvi pokusaj pregovora bio je 15,11.] . Izvijestio je da se nije mogao postici nikakav dogovor i da je Zem. vlada ponudila povisicu od 10% i da oni to ne mogu primiti, posto su primili nalog od Sindikalnog Veca u Beogradu da ni pod kojim uslovima tu ponudu ne  prime.
Rezac je govorio o ovom neuspjehu pregovoraiznio, da rudarski radnici moraju povesti jos jacu borbu, i da u toj borbi da bi uspjeli moraju imati kao svoje saveznike i sve zeljeznicke radnike. samo na taj nacin moci ce uspjeti u generalnom strajku. Generalni strajk nastupice onda kad  se dobiju naradjenja iz Beograda, a Beograd stoji u vezi sa rudarskim Sindikatima obliznjih drzava.
Poziva sve clanove Uprave, da sto agilnije nastanu, da se agitacija za naredne izboresto uspjesnije sprovede, da bi se dobio veci broj poslanika, koji ce kao komunisticki poslanici u Parlamentu zaloziti se za prava radnika
.

21 decembar
<< 11/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


MOJI LINKOVI

Husinska buna predstavlja veliki datum u istoriji radnickog pokreta nase zemlje koji je vec tada privukao paznju progresivnih snaga Evrope. Goloruki Husinski rudari odlucno i jedinstveno su se suprotstavili klasnom neprijatelju koji je svim sredstvima - pa i oruzjem , ugrozavao elementarnu egzistenciju radnika. Oni su branili pravo na zivot, hljeb i slobodu i spasavali su ne samo svoje porodice, vec i porodice svojih drugova medju kojima i porodice slovenackih rudara prihvatajuci ih po kucama siromasnog Husina i okolnih mjesta i zasticujuci ih od nasrtaja zandarma i njihovih gospodara. To predstavlja divan primjer radnicke borbe, bratstva i jedinstva, solidarnosti, sto su husinski rudari iskazali na potresan nacin. Djelo husinskih rudara spada medju one primjere koji su snazno nadahnjivali nasu revolucionarnu borbu i jacali vjeru u KPJ – koja je okupljala i vodila nase narode u oruzanoj borbi protiv fasizma i izdajnicke burzoazije.
TITO
( Iz pisma upucenog rudarima povodom 50- godisnjice husinske bune)


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
18132

Powered by Blogger.ba